Cykelinfra,  Cyklar

Lådcykel eller cykelkärra?

Jag deltog på en digital cykelfrukost med tema lådcyklar igår. Privatpersoner, kommunala verksamheter (en förskola och en rehab-enhet) och ett företag berättade om vardagen med lådcykel. Det är spännande med tanke på hur snabbt den här typen av cyklar ökar.

När vi på jobbet gick ut med en kampanj med möjlighet för familjer att låna elassisterad lådcykel fick vi in så många svar att vi tvingades stänga anmälan tidigare. Intresset för lådcyklar är enormt vilket är väldigt roligt. Jag kör lådcykel en del i tjänsten och skulle väldigt gärna vilja ha en egen om jag hade behov av det. Om de funnits när jag hade små barn skulle jag ha köpt en men med tonåringar känns det inte motiverat. Tyvärr för de är väldigt roliga att köra.

Några höjdpunkter ur cykelfrukosten var förskolläraren som berättade att de höjt kvalitén med hjälp av cyklarna. Förr fick de anpassa sig till bussens tider vilket var svårt i och med de stora vagnarna som gjorde att de inte alltid kom med bussen. Nu kan de åka var de vill när de vill, även dit kollektivtrafiken inte går, och barnen älskar det.

De som cyklar lådcykel privat med sina barn hade mött samma glada reaktioner även om det efter en tid så klart blir vardag. De kunde fortfarande imponera på barnens vänner med en tur i lådcykeln. Förskolan som använder lådcyklar kan integrera trafikundervisning under resorna – bra på många sätt. 

Något som inte är lika bra är att lådan sticker ut i vägen när man som cyklist vill trycka på knappen för att gå över vid ett övergångsställe utan att behöva hoppa av cykeln. Det upplevdes som krångligt av flera, så mycket att en av personerna skulle ha valt en tvåhjulig lådcykel för att undvika det om hen valt cykel idag. 

Det ekonomiska kan vara ett hinder för inköp av lådcykel men det beror på vad man jämför med, om du byter din bil mot en elassisterad lådcykel så är den i jämförelse väldigt billig (även om du inte skulle räkna in hälsovinsterna). Lådcyklisterna fick en del frågor om för- och nackdelar med lådcykel och alternativet cykelkärra. Fördelar med en lådcykel är att den kan kännas mer stabil när man cyklar vintertid. Fördelarna med en cykelkärra är att den kan tas av och lämnas vid t.ex. förskolan så att den ena föräldern kan lämna och den andra hämta. En lådcykelägare hade löst det genom att lämna lådcykeln på förskolan och ha en mindre vikcykel med sig i lådan som hen kunde cykla vidare på. Det kostar naturligtvis en del men kör du ett bilfritt liv så har du kanske utrymme för fler cyklar.

Har du provat lådcykel? Om du funderar på lådcykel och vill läsa om andra som provat så hittar du testcyklisternas bloggar från 2019 här. Och den gemensamma testcyklistbloggen från 2020 här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *