Cykelhälsa,  Cykelmode

Hjälm eller inte?

För någon vecka sedan gick jag ett snabbt ärende till affären fem minuter hemifrån. På cykelvägen ligger en tjej i yngre tonåren bredvid en cykel. Två tjejer står bredvid med sina cyklar. Ingen har hjälm.

Hon ligger med huvudet mot asfalten och gråter. Två bilister har stannat för att hjälpa och lugnar henne. Ambulansen är på väg och signalen hörs på avstånd. 

När jag själv var i tonåren cyklade jag förbi en liknande olycksplats där en man cyklat omkull och låg på ett liknande sätt, utan hjälm. Han pratade men jag fick senare veta att han inte klarat sig.

I våras cyklade jag med min yngsta son till landsortsskolan längs landsvägen på landet där vi bodde. En smal väg där asfalten är väldigt hög mot diket och gräset intill vilket gör att man inte vill cykla för nära kanten i risk för att ramla ner i diket som är djupt. Det innebär att man behöver cykla en bit ut på vägen (något som lätt skulle kunna åtgärdas av den som asfalterar). 

Min son hörde barn leka i lekparken och vände sig mot dem, något som aldrig är en bra idé (att titta åt sidan och cykla framåt) och som vi övar på. Han ramlar av cykeln och det ser illa ut vilket gör att jag utan att tänka, mer på föräldrainstinkt, vrider cykeln kraftigt och bromsar. Jag ramlar och slår huvudet i asfalten. Jag ser mig som en van cyklist och en person som är försiktig, ändå ramlade jag. Min son fick några skrapsår och satte sig snabbt upp, mer orolig för mig. Jag fick en del skrapsår men var i övrigt fysiskt ok men skakig på ett sätt som höll i sig hela dagen. Jag insåg att att utan hjälm hade det kunnat gå illa. 

Att framförallt unga tjejer inte använder hjälm gör mig så ledsen. Det är inte vanligt att ramla men vi kan alla ramla. Vi kan inte förutse exakt vad som kan hända som kan få oss att plötsligt tappa kontrollen och falla. Det finns ett enkelt och billigt sätt att skydda sig men många unga (och äldre) människor använder det inte. 

Att lagen säger att vi måste ha hjälm tills vi är femton riskerar att sända fel budskap. Risken för att ramla är inte mindre för den som fyllt femton. Huvudet är inte mer skyddat hos den som fyllt femton. 

Hjälmfrågan är svår. Jag arbetar för att få fler att cykla och vet att cyklingens effekter med eller utan hjälm bidrar till ökad folkhälsa i sådan utsträckning att det oavsett hjälm är bättre att cykla än att åka bil. Men nu finns det ett skydd. 

Min dotter är femton. Att cykla med hjälm är för henne så otänkbart att hon (och andra unga med henne) hellre avstår från att cykla).

Själv väljer jag en hjälm som syns och tar ibland bilder där jag har hjälmen på mig. För att agera förebild, i hopp om att kunna bidra till förändring. Företag som tillverkar hjälmar skulle kunna bidra genom att marknadsföra och tillverka hjälmar för olika livsstil. Utbudet är smalt och det i en värld där vi har tillgång till det mesta vi kan tänkas behöva och en hel del vi absolut inte behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *