Cykelhälsa,  Cykelmode

Closca eller Hövding – att välja hjälm

Nu när vi bor mer centralt och cykeln är det färdmedel vi använder till i princip allt, ville jag unna mig en hjälm jag trivs med. Att hitta en snygg och säker hjälm visade sig vara svårare än vad jag både trott och hoppats. Det finns ett stort utbud av hjälmar men alla ser (enligt min uppfattning) nästan likadana ut. Majoriteten har en mer ”sportig” stil, gärna i starka färger vilket ju är bra ur trafiksäkerhetssynpunkt men inte så snyggt och passande till min stil i övrigt.

Jag tittade på Yakkays utbud och gillar möjligheten att kunna köpa överdrag i olika stil. Tyvärr vann den inte i några säkerhetstester. Jag fick intrycket, efter att ha läst en del hjälmtester där den visserligen aldrig testades, att just säkerhet inte var Yakkays starka sida. Jag valde bort den men skulle fortfarande gärna se den i ett test framöver. 

Att hitta en hjälm som är både snygg och säker började kännas omöjligt efter någon timmes googlande. Jag fick känslan av att det är lite som med ekologiska produkter och produkter med mindre socker, att tvingas välja mellan två val som båda borde vara självklara.

Efter lite mer googlande hittade jag till slut en hjälm, utan mips men som ändå utifrån vad jag kunde läsa mig till var mer säker än Yakkays – Closca. Closcas hjälm är snygg och stilren men framförallt är den vikbar och får plats i väskan. Det är en toppen-funktion när man åker och handlar eller liknande och inte vill lämna sin hjälm utanför butiken (i mitt fall kostar hjälmen mer än cykeln). Det finns andra lösningar för det också, hjälmlås, men för min del passar det bättre med en vikbar hjälm. När jag var på SKL:s cykelkonferens förra året tog jag tåget dit och vi var ombedda att ta hjälm med oss för cykelturer, då hade en vikbar hjälm varit väldigt bra.

Closca säljer nordic visors till sina hjälmar. Det är en slags kant som går runt hjälmen och fungerar ungefär som en mössa vintertid. Den ser väldigt snygg ut på Closcas filmer, hur varm den är återstår att se så jag återkommer med ett inlägg i höst och berättar mer.  Här kan du se hjälmen på film.

Jag är hittills väldigt nöjd med hjälmen. Den kostar ungefär hälften av vad en Hövding kostar. Jag funderade på en sådan också. Men jag tycker dels att det är viktigt att hjälmen syns både för att inspirera andra att använda hjälm och för att det ska synas för mina barn att jag använder hjälm. Hövding ska vara bra ur säkerhetssynpunkt men den kostar en hel del och den kräver att man har koll så att man inte sätter på sig den för tidigt eller glömmer att slå på den innan man cyklar i väg. Nu har jag dem inte framför mig så att jag kan jämföra men min upplevelse efter att ha sett båda är att Hövding tar ungefär lika mycket plats som Closca ihopfälld gör i väskan. 

PO tyckte också att det var dags att uppdatera sin hjälm och med tanke på att den hade ett tryck med Vägverkets logga var det helt klart dags. Han letade också rätt länge men hade lite andra urvalskriterier. Han ville ha en hjälm där kepsen fick plats under, någon storlek för stor med andra ord. Han hittade en svart Abus med lyse bak och mips. Man trycker på en liten triangelformad symbol så lyser den eller blinkar i rött. Trafiksäkert och bra.


Använder du hjälm? Vilket hjälm föredrar du i så fall? 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *